Strani

sobota, februar 11, 2012

18. Valentinov pohod Kozje - Bohor

V okvir prireditev in dogodkov ob praznovanju krajevnega praznika KS Senovo sodi tudi tradicionalni planinski pohod, ki ga Planinsko društvo Bohor Senovo že 18 let organizira iz Kozjega na Bohor. Zadnja leta se jim je pri organizaciji pohoda pridružilo Turistično društvo iz Kozjega, ki za startnino v višini 3 € pogosti obiskovalce na startu in še enkrat pred vzponom  na Vetrnik. Morda je pri tem najbolj izviren prav medeni srček, ki je že vrsto let maskota tega pohoda. Pecivo in srca prispeva pekarna Resnik iz Kozjega, za kar se jim planinci toplo zahvaljujejo.

PD Bohor Senovo je za ta pohod že od samega začetka izdelalo posebne izkaznice in žig, ki ga pohodniki dobijo na startu. Na izkaznici je prikazana slika iz zgodbe "Peter Nos je vsemu kos". PD si je ta pohod zamislilo kot malo daljši zimski pohod in kot priprava na novo pohodniško sezono. Kdor prehodi vso pot iz Kozjega na Senovo je prehodil cca 27 km. Pot se prične v trgu Kozje, se nadaljuje bo Bister grabnu in se vzpne na Veternik ter se priključi Zasavski planinski transverzali. Le-tej sledi do planinske koče na Bohorju.  Vmes je seveda možen vzpon na 860 m visoko in daleč zelo razgledno Oslico in nato še vzpon na 927 m visoki Debeli vrh.

Letošnjega 18. pohoda se je v soboto 11.2.2012 udeležilo "samo" 100 pohodnikov, kajti vremenske razmere so bile resnično zimsko izjemno snežno vetrovne, kar se je še posebej pokazalo čez Vetrnik. Pohoda so se udeležili izkušeni planinci s Senovega, Brestanice, Koprivnice, Krškega, Brežic, Leskovca, Rožnega, Celja, Sevnice. Iz  Krškega je vozil avtobus, ki je pobral večino pohodnikov. Seveda pa na pohodu tudi niso manjkali številni domačini s Kozjanskega. Tako so se pohoda udeležili planinci iz Podčetrtka, Kozjega in Lesičnega. Prišla pa je še ena večja skupina planincev iz PD Šempeter v Savinjski dolini, ki so se kljub slabemu vremenu v Kozje pripeljali z manjšim avtobusom. Če ne bi vreme bilo tako zimsko kot je bilo, bi pohodnikov zagotovo bilo več kot 300. Največji uspeh do sedaj je bila številka 420 pohodnikov v lepem in sončnem vremenu.
Ta pohod je vsekakor lep uspeh in pohvala za medkrajevno in medgeneracijsko sodelovanje. Seveda se zadnja leta lotevajo t.i. Valentinovih pohodov tudi drugi organizatorji v naših bližnjih in bolj oddaljenih krajih, kar kaže na splošno željo, da se zima umakne in pride pomlad. Starejši ljudje še pomnijo, da so včasih govorili, da je Valentin slovenski Spomladin, ki ima ključe od korenin.
MaKru (slike in tekst)

Na startu v Kozjem.

Zadnji pohodniki so pogumno krenili na dolgo pot.

Že kar kičasto.

Smer Veternik. Uf, kako bo šlo?

Na priključku na Zasavsko transverzalo.

Sneg in veter, oboje še kar znosno.

Nad Petrom na Veterniku pa veter pluži cesto.

Kolona 100 pohodnikov se je močno raztegnila, ampak v koči smo se našli skupaj.

Še pogled nazaj.

Dohitevamo planince iz Šempetra v Sav.dolini.

Pod Oslico malo prve pomoči.


Mraz ni bil naklonjen fotografom, zato čakamo še kakšne posnetke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar